KulturVideoer

Kulturkamp anbefaler: Falkenbach

Falkenbach er en viking-metal gruppe fra Tyskland som er signert til Prophecy Productions. 

De er et av de første viking metal-bandene, som startet i 1989, med deres første utgivelse samme år. Det ene faste medlemmet er Vratyas Vakyas (ekte navn Markus Tümmers) som ble født i Tyskland, men bodde på Island på slutten av 1980-tallet.

Falkenbach var et av Tysklands første eksempler på det som ville bli kalt hedensk metall. Bandet ble dannet på Island i 1989, da det spilte inn Hávamál-demoen, og har spilt inn totalt syv demoer; men bare fem er kjent. Tre til ble utgitt innen 1995: Skínn af sverði sól valtíva (gammelnorsk, «The Sun Shines on the Swords of Slaughter-Gods»), Læknishendr (gammelnorsk, «Healing Hands»), og Ásynja (gammelnorsk, «Goddess» ). Av alle disse unntatt Læknishendr ble bare ni eksemplarer utgitt.

Hávamál-demoen er angivelig ren folkemusikk, men siden den gang har lyden blitt mer rå og påvirket av black metal-påvirkning og modnet til en episk metal-sound.

De fleste av Falkenbach-tekstene er på engelsk. De skriver også tekster på gammelnorsk, latin og gammeltysk. De fleste, om ikke alle tekstene på gammelnorsk er faktisk hentet fra hedensk litteratur: for eksempel er refrenglinjene i sangen «Donars eik» faktisk vers fire og fem av Grímnismál, et dikt av den eldste Edda. (Hávamál, som den første demoen er oppkalt etter, er et annet slikt dikt.)

I følge Vratyas er en ting som skiller Falkenbach fra et band som Bathory at musikken hans er underbygget av en hedensk religiøsitet. Vratyas definerer sin tilnærming til hedenskap som animistisk, der den avviser eksistensen av en grense mellom en person og den ytre verden.