Kultur

Filmanmeldelse: Norge bak fasaden – Hatet

Grunnet at jeg ikke abonnerer på TV2 Sumo tok det litt tid før jeg fikk muligheten å se denne dokumentar episoden. Dokumentarserien heter «Norge bak fasaden» og episoden som tar for seg høyreekstreme grupper og ekstrem Islamisme har de kalt for «Hatet». I dette innlegget kommer Kulturkamp sin filmanmeldelse av denne dokumentar episoden. Vi skal også drøfte noen av problemstillingene som tas opp i denne dokumentaren.

Vi kan begynne med å si noe positivt. Det er bra at TV2 i det minste gir disse grupperingene noe oppmerksomhet og TV dekning, det hadde vært dårligere av TV-kanalen hvis dem fullstendig sensurerte dem. Jeg syns også det var positivt at Janne Amble nevnte at i disse radikale miljøene så føler mange folk en manglende tilhørighet i det nåværende samfunnet, og at dem er på søken etter noe dypere og mer åndelig, og at det er derfor de tiltrekkes eller lokkes inn i disse miljøene. For det er jo sant. Er man misfornøyd med samfunnsutviklingen så er det helt naturlig at man søker etter et alternativ. Det var bra at dem viste forskjellige type høyreekstreme miljøer også. Jeg likte og veldig godt at han ene politimannen sa: «Ytringsfriheten må forsvares for alle».

Når det er sagt, så har vi også mye kritikk rettet mot denne dokumentaren. Kulturkamp var allerede veldig skeptiske til de store etablerte mediehusene, og denne dokumentaren var nok en overbevisning på at vi har all grunn til å være skeptiske fremdeles. Det er ikke innholdet i denne dokumentaren som er problemet, det er snarere hvordan dokumentaren velger vinklingen av innholdet. Bare deres valg av tittelen «Hatet» er nok til å indikere at denne dokumentaren var ikke ment å være en objektiv vinkling, men en vinkling der man går rett i angrepsmodus på disse miljøene.

hatprat

 Hvordan skiller man mellom hva som er legitim kritikk kontra hatprat?

Dette fikk de veldig bra til med å trekke fram noen av de verste eksemplene fra den alternative høyresiden og vinkle det på en måte der de tar ulike miljøer med veldig forskjellige mål og interesser, og forenkler grupperingene ned til samme fellesnevner. Denne fellesnevneren er «Hat-ideologi» ifølge dem. Klart det finnes ensomme ulver og råtne egg i alle slags bevegelser, og dette valgte filmskaperen å spille hardt på, ved å trekke fram både Breivik og Manshaus som eksempler. Det var også veldig interessant å se hvordan de dro fram de absolutt verste eksemplene av memes og innlegg fra nettstedet 4chan/pol. /pol er et politisk ukorrekt subforum underlagt 4chan, der blir det tatt opp mange forskjellige tabubelagte temaer på både godt og vondt. Men filmskaperen ønsket bare å vise de verst tenkelige eksemplene for å skape en følelse av avsky for seeren, det samme gjelder når de trekker fram høyreekstreme terrorister.

Denne propagandaen er veldig effektiv, for ved å føre en slik svartmaling av politiske bevegelser, så er det veldig enkelt for hverdagsfolk å lage en kobling der man forbinder folk som snakker om reelle problemstillinger som jødenes rolle i verdenssamfunnet, globaliseringen, masseinnvandringen, Pride, feminismen, liberalismen og materialismen som en potensiell farlig terrorist og en person man burde ta avstand fra. Nå nevnte for så vidt hu Janne Amble at hvis man ser en man kjenner man mistenker er på vei å radikaliseres, så prat med personen. Men jeg mistenker at intensjonen med slik prat er ikke å lytte til personen, men å overbevise personen om å legge fra seg tankene sine og finne noe annet å drive med. Det er ikke radikalt å ha sine egne meninger. Men så klart hvis man hører en person snakke om å begå vold, så burde man absolutt ta en alvorsprat med den personen, eller varsle myndighetene.

Et interessant spørsmål jeg ønsker å stille filmskaperen er, hva definerer dem som hat? Og hvor tror dem dette såkalte hatet kommet fra? Altså det er forskjell på å hate noen av ingen eller dårlige grunner, og det å hate noen ut i fra legitime grunner. I noen tilfeller er det feil å hate, i andre tilfeller er hat den riktige reaksjonen. Det kommer helt an på konteksten. Også er det ikke slik at hat kun er reservert for høyresiden, finnes mange eksempler på individer fra den radikale venstresiden som også er fulle av hat. Hat mot alle som har en annen mening, eller ikke støtter de samme narrativene som dem. Egentlig burde de laget en episode dedikert til hver av disse bevegelsene, for de er ganske forskjellige. Det blir for dumt å komprimere alle disse grupperingene ned til en kort dokumentar, og bare vise de verste eksemplene fra hver av de.